Pleteme bednění

26.11.2018
Citace:
https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2018/10/knitted-concrete.html
Zdroj
KnitCandela, pocta španělsko-mexickému architektu Felixi Candelovi (1910–1997) na nádvoří Museo Universitario Arte Contemporáneo v Mexico City, foto Juan Pablo Allegre.

Uplést bednění pro lití betonu umožňuje technologie vyvinutá na ETH Zurich. Na obrázku vidíme první dílo realizované novou metodou. Objekt KnitCandela vznikl jako pocta španělsko-mexickému architektu Felixi Candelovi (1910–1997) a stojí v Mexico City v Museo Universitario Arte Contemporáneo. Jak vidíme na videu (ETH Zurich/Block Research Group), počítač nejprve určil tvar úpletu podle návrhu architektů. Na velkém pletacím stroji vznikla během 36 hodin dvouvrstevná forma. Spodní zdobená část zůstává viditelná, horní obsahuje průvlaky pro zachycení zpevňujících lan a kapsy pro balony, které vylehčují výslednou stavbu a šetří materiál. Několik milimetrů silný betonový postřik zpevní pletenou formu vztyčenou v dočasné konstrukci a přemění ji v bednění. Po vytvrzení následuje standardní lití betonu.

Na pětitunový betonový objekt stačilo 30 kg lan a 25 kg pleteniny, jejíž letecká přeprava ze Švýcarska do Mexika proběhla ve dvou běžných zavazadlech. Předností nové technologie je snadné zhotovení nestandardních oblých tvarů. Její spoluautorka Mariana Popescu k tomu dodává: „Pletení představuje klíčovou výhodu, protože nadále nepotřebujeme vytvářet třírozměrné tvary skládáním různých částí. Pomocí vhodného úpletu můžeme vytvořit flexibilní formu pro všechny typy skořepinových konstrukcí stisknutím tlačítka.“

Pletenina nebo pletená tkanina vzniká pletením, tedy vytvářením a vzájemným provlékáním oček na vláknech. Tkaninu tkáme, tedy provlékáme navzájem kolmá vlákna. Pleteniny se oproti tkaninám vyznačují větší pružností, i když samozřejmě hodně závisí na použitém materiálu.

 
Odeslat komentář k článku "Pleteme bednění "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pleteme bednění " e-mailem

Diskuse/Aktualizace